Dlaczego warto jeść nasiona chia?
KATARZYNA BUTOWSKA • dawno temu • 8 komentarzyZawierają aż 88,5% kwasów tłuszczowych nienasyconych, w tym aż 60 % NNKT.
Co to jest NNKT?
Są to kwasy tłuszczowe wielonienasycone, których organizm nie jest w stanie syntetyzować, wiec musimy je dostarczyć z pożywieniem. Jak sama nazwa wskazuje mają one wiązania podwójne jak i potrójne. Należą do nich kwasy omega 3 i omega 6.
NNKT:
- budują błony komórkowe;
- obniżają cholesterol;
- zwiększają ukrwienie serca;
- wpływają na stan skóry;
- wpływają na rozwój organizmu;
- polepszają pracę serca i mięśni gładkich;
- zapobiegają powstawaniu zakrzepów.
Niedobór NNKT powoduje:
- miażdżycę;
- zakrzepy;
- problemy z sercem i nerkami;
- niedorozwój płodu;
- rozdwojone włosy i końcówki;
- problemy z zajściem ciążę;
- niepłodność u mężczyzn;
- łupież;
- zahamowanie wzrostu;
- zwiększenie utraty wody w organizmie;
- w czasie ciąży niedorozwój płodu.
NNKT regulują hormony i tokoferlo (witamina E) dlatego przy zwiększonym spożyciu nasion chia należy spożywać więcej witaminy E.
Na kolacje poleca się pudding z chia
Przepis:
- 2 płaskie łyżki nasion chia;
- ½ łyżeczki ksylitolu;
- 1 łyżeczka maki orzechowej lub posiekanych/zblendowanych orzechów;
- 1 serek homogenizowany naturalny (np. Tutti frutti z biedronki);
- 1 łyżka jogurtu;
- 1 łyżka mleka;
- 1 łyżeczka jagód goi.
Dokładnie mieszamy i wkładamy na godzinę do lodówki☺️☺️ Posypujemy ½ kostki startej gorzkiej czekolady i prażoną gryką.
Źródło: Instagram.com
Ten artykuł ma 8 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze