Czekoladowy omlet z cukinią
KATARZYNA BUTOWSKA • zdjęcia: Katarzyna Butowska, • dawno temu • 3 komentarzeWypieki, omlety, ciastka, placki z warzywami to jest to co lubię najbardziej. Lubię kombinować w kuchni i wymyślać coraz to nowsze przepisy na warzywne słodkie dania.
Składniki:
- 2–3 łyżki mąki gryczanej
- 1 łyżka mąki kokosowej
- ½ łyżki kakao
- 1/3 łyżki ksylitolu
- ½ cukinii
- odrobina wody i oleju kokosowego
- 4 białka/1 żółtko lub 2 jajka
Sos:
- 1 łyżeczka dżemu 100% brzoskwiniowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- dodatkowo:
- borówki
- maliny
- orzechy włoskie
- suszona żurawina
Białka ubijamy na sztywną piane, dodajemy mąki, kakao, żółtko, ksylitol i odrobinę wody. Wszystko delikatnie razem ubijamy. Na grubych oczkach zetrzeć cukinię. Dodać do masy i dokładnie wymieszać. Omleta usmażyć z dwóch stron na patelni posmarowanej olejem kokosowym. Składniki sosu wymieszać. Posmarować omleta i udekorować ulubionymi bakaliami i owocami.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze