Jogurtowe chmurki orzechowo-gruszkowe z cukinią
KATARZYNA BUTOWSKA • zdjęcia: Katarzyna Butowska, • dawno temu • 5 komentarzyMajówka, długi weekend to idealny czas żeby pokombinować w kuchni :) Mam dla Was przepis na jogurtowe chmurki. Z przepisu wychodzi 10 sztuk placuszków.
Składniki:
2 białka
1 jajko
3 łyżki mąki gryczanej
2/3 małej cukinii
odrobina wody
2 łyżeczki mąki orzechowej
1 łyżeczka ksylitolu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki dżemu gruszkowego 100%
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach. W osobnej misce ubijamy białka, dodajemy resztę składników (z wyjątkiem cukinii). Delikatnie ubijamy i dodajemy cukinię. Mieszamy wszystko razem i smażymy na oleju kokosowym.
Moje placuszki są polane syropem klonowym i kremem czekoladowym.
Składniki sosu:
4–5 plastrów dojrzałego banana
1 łyżeczka kakao
2 łyżki mleka
1 plaster awokado
Wszystkie składniki sosu blendujemy.
Smacznego ! :)
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze